
Sosyal Güvenlik Sistemini Zorlayan Sorunlar: Yaşlılıkta Sağlık, Hastalık ve Bakıma Muhtaçlık
Alzheimer hastası yaşlılar çoğalıyor
Çağımıza damgasını vuran başlıca hastalık, günlük konuşmalarda kısaca “Alzheimer” denilen demans türüdür. Yaşlılarda en sık demansın bu türüne rastlanıyor. Türkiye’de tahminen 1 milyon demans hastası yaşıyor ve en az yarısının Alzheimer hastası olduğundan hareket etmek gerekiyor. On binlerce araştırma yapılmasın rağmen tedavisi keşfedilemeyen bu hastalığa yakalananlar 8 ile 12 yıl süren hastalık sürecinin ardından vefat ediyorlar.
Sosyal Bakım Sigortası
Sosyal güvenlik, en büyük sorunumuz olacaktır. İş, sağlık, emeklilik ve kaza sigortalarının yanına “sosyal bakım sigortasını” eklemek zorunlu hale gelmiştir.
Bakıma muhtaç yaşlılar çoğalıyor
Yaşam süresi uzadıkça bakıma muhtaç yaşlılar da çoğalıyor. Yaşı 65 ve üstü 8,5 milyon kinin yaklaşık %30’u günlük hayatında yardıma ve bakıma ihtiyaç duyuyor.
Hekimlere “ek” görev
Sağlık sisteminin yükü ağırlaşmaktadır. Tıp farklı bir sima kazanmalıdır. Tedavisi olmayan kronik hastalıklarda hekimler tedavi yerine, hastalığı yavaşlatmak, acıları dindirmek, hastalığı katlanılır hale getirmek ile yaşlılara yönelik yeni görevler üstlenmelidir. „Aile Hekimliği“ bu bağlamda iyi bir adrestir.